De rode bessen van de Ribus rubrum ‘Rolan’
De Ribes ribrum ‘Rolan’ wordt ook wel de rode aalbes genoemd. De bessen zijn vrij vors van formaat en groeien in lange trossen. De smaak van de bessen is aan de zure kant met een goed aroma.
Deze bessen zijn geschikt voor directe consumptie maar ook voor de verwerking in bijvoorbeeld taarten, jams, gelei of sap.
Bloeitijd en oogsttijd
De rode bes bloeit rond mei met kleine onopvallende bloemetjes. Rond half juli zijn de bessen rijp.
Standplaats
Rode bessen staan bij voorkeur in de zon of halfschaduw op een beschutte plaats uit de wind. Een zonnige plek bevordert de bessenoogst en de smaak van de vruchten. De rode bes groeit goed op alle goed doorlaatbare en humusrijke bodemsoorten. Een natte standplaats word slecht verdagen.
Aanplanten
Wij adviseren bij het aanplanten van een bessenstruik om gebruik te maken van DCM Vivimus Groenten en Fruit. Het is vervolgens belangrijk om de planten jaarlijks van de juiste voeding te voorzien met een organische meststof. DCM Meststof Bessen is hier geschikt voor.
Snoeien
Voor een hoge en frequente opbrengst moet de rode bes elk jaar in februari/maart gesnoeid worden wanneer het niet vriest. De zwakkere takken moeten worden verwijderd om plaats voor nieuwe takken te maken. Oude takken herkent men vooral aan het donkere hout. Normaal gesproken zijn dit takken die ouder zijn dan vijf jaar. Ongeveer tien krachtige takken per struik kunnen blijven staan