De rode bessen van de Ribes rubrum ‘Rosetta’
De Ribes ribrum ‘Rosetta’ wordt ook wel de rode aalbes genoemd. De bessen zijn groot en groeien in lange trossen. De bessen zijn sappig en hebben een zure, aromatische smaak.
Deze bessen zijn vooral geschikt voor directe consumptie.
Bloeitijd en oogsttijd
De rode bes bloeit rond mei met kleine onopvallende bloemetjes. Rond juli zijn de bessen rijp.
Standplaats
Rode bessen staan bij voorkeur in de zon of halfschaduw op een beschutte plaats uit de wind. Een zonnige plek bevordert de bessenoogst en de smaak van de vruchten. De rode bes groeit goed op alle goed doorlaatbare en humusrijke bodemsoorten. Een natte standplaats word slecht verdagen.
Aanplanten
Wij adviseren bij het aanplanten van een bessenstruik om gebruik te maken van DCM Vivimus Groenten en Fruit. Het is vervolgens belangrijk om de planten jaarlijks van de juiste voeding te voorzien met een organische meststof. DCM Meststof Bessen is hier geschikt voor.
Snoeien
Voor een hoge en frequente opbrengst moet de rode bes elk jaar in februari/maart gesnoeid worden wanneer het niet vriest. De zwakkere takken moeten worden verwijderd om plaats voor nieuwe takken te maken. Oude takken herkent men vooral aan het donkere hout. Normaal gesproken zijn dit takken die ouder zijn dan vijf jaar. Ongeveer tien krachtige takken per struik kunnen blijven staan