De gele kruisbessen van de Ribes uva-crispa'Hinnonmaki Gul’
De Ribes uva-crispa 'Hinnonmaki Gul’ is een gele kruisbes. De productiviteit van dit ras is goed. De vruchten zijn middelgroot van formaat en zoet van smaak.
De bessen van de ribes uva-crispa ‘Hinnonmaki Gul’ zijn geschikt voor het maken van jam, gelei en confituur, maar zijn ook te vers te gebruiken in desserts of gebak.
De 'Hinnonmaki Gul’ is weinig gevoelig voor meeldauw.
Bloeitijd en oogsttijd
De kruisbes bloeit rond april met kleine onopvallende bloemetjes. Rond juli/augustus zijn de gele kruisbessen rijp.
Standplaats
Kruisbessen bessen staan bij voorkeur in de zon of halfschaduw op een beschutte plaats uit de wind. Een zonnige plek bevordert de bessenoogst en de smaak van de vruchten. De kruisbessen groeit goed op alle goed doorlaatbare en humusrijke bodemsoorten.
Aanplanten
Wij adviseren bij het aanplanten van de kruisbes gebruik te maken van DCM Vivimus Groenten en Fruit. Het is vervolgens belangrijk om de planten jaarlijks van de juiste voeding te voorzien met een organische meststof. DCM Meststof Bessen is hier uitermate geschikt voor.
Snoeien
Voor een hoge en frequente opbrengst moet de kruisbes elk jaar in februari/maart gesnoeid worden wanneer het niet vriest. De zwakkere takken moeten worden verwijderd om plaats voor nieuwe takken te maken. Oude takken herkent men vooral aan het donkere hout. Normaal gesproken zijn dit takken die ouder zijn dan 5 jaar. Ongeveer 10 krachtige takken per struik kunnen blijven staan.